Currently Browsing: Sihat

Makan Sikit, Cepat Pula Lapar! Macam Mana Nak Kurus Ni?

Kalau nampak wanita lain makan banyak tapi tetap kurus, mesti rasa jealous betul tak? Biasa lah, orang perempuan kadang-kadang ada waktu dia punya makan sampai tak henti lepas tu bila berat badan naik anda juga yang akan rasa kecewa. Cuba anda lihat  kawan-kawan yang mempunyai bentuk badan ideal dan cantik mesti anda tertanya-tanya macam mana nak badan seperti mereka. Nak makan banyak tapi takut berat badan naik bila diet dan ambil makanan seimbang rasa cepat lapar pula.

CONTINUE READING

Buat Penggemar Pedas, Anda Patut Baca Fakta Kesihatan Ni!

Maklumlah, pilihan makanan pedas dikatakan pilihan citarasa lidah rakyat Malaysia dan sebanyak 80 peratus hidangan melayu mesti berunsurkan cili padi hijau dan merah. Antaranya, gulai lemak ayam cili padi, ayam masak merah, ikan keli masak hijau, ayam goreng berlada, sambal belacan atau sambal tempoyak. Terus rasa lapar!

CONTINUE READING

Kenapa Serangan Jantung Boleh Terjadi?

Bagaimana serangan jantung ini boleh berlaku? Apakah berpunca dari gaya hidup atau takdir yang ditentukan olehNya? Janganlah sering menunding jari pada takdir kerana takdir seseorang boleh berubah. Menurut portal Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), MyHealth mereka mengatakan punca serangan boleh berlaku adalah disebabkan….

CONTINUE READING

Buat Si Ibu Ini Tip Banyakkan Susu Badan Tanpa ‘Milk Booster’

Pengalaman menyusukan anak, memang satu pengalaman yang amat berharga buat si ibu. Hampir semua ibu di dunia mempunyai impian untuk menyusukan si kecil dengan susu badan selama yang mungkin. Pada zaman kini, mungkin terlalu banyak lambakan produk iaitu milk booster atau supplement dimana memberi harapan kepada si ibu bagi memberbanyakkan susu badan secara semula jadi.

CONTINUE READING

Betul Ke Makanan Tradisional Mampu Rawat & Cegah Koronavirus?

Sehingga kini, Menteri Kesihatan Dr Seri Dr. Dzulkefly Ahmad mengeluarkan satu kenyataan menerusi laman twitter miliknya berkaitan dengan jumlah pesakit yang ada di Malaysia. Katanya, seramai 4 individu dijangkiti COVID-19 dibenarkan pulang hari ini. Jumlah kes COVID-19 telah sembuh sepenuhnya dan dibernarkan pulang.

CONTINUE READING

Kenapa Kita Batuk? Ketahui 10 Punca Utama Ini

Menurut portal rasmi Kementerian Keishatan Malaysia (KKM), batuk adalah tindak balas semulajadi untuk menyingkirkan bendasing dan kuman yang dapat menghalang salur pernafasan daripada terkena sebarang jangkitan dan memasuki paru-paru yang boleh menyebabkan penyakit yang serius seperti radang paru-paru (pneumonia). Tindakbalas ini akan menghasilkan lendir atau kahak.

CONTINUE READING
Donna