Bila Rebus Telur, Macam Mana Nak Tahu Tekstur Dalam Dah ‘Perfect’?

Merebus telur adalah perkara paling mudah untuk dilakukan. Masukkan telur bersama air dalam bekas dan rebus!

Apa yang menjadi masalah kebanyakan kita adalah untuk mengetahui tekstur telur sama ada dah masak atau belum. Lebih-lebih lagi yang nak kan tekstur telur separuh masak, lagilah sukar nak pastikan.

via GIPHY

Tip merebus telur…

Bukan apa, nanti kalau masak sekejap, mentahlah pula. Kalau masak lama, keadaan telur masak sepenuhnya pula adoi! Takkanlah nak pecahkan kulit telur untuk lihat tekstur perfect atau belum? Macam pelik je!

Sekarang ni, jangan pening-pening dah guys! Sekarang ni kami ada tip untuk masak telur rebus untuk pelbagai jenis tekstur. Jom kita lihat berapa lama memerlukan telur separuh masak.

Tip ringkas

Sebelum tu kami nak ingatkan sebelum chuols ikut masa dalam gambar dekat atas ni, pastikan air rebusan sudah dididihkan dan  menggelegak sebelum masukkan telur, okay?

Selamat mencuba!

 

 

Untuk bacaan lebih menarik, klik saja senarai artikel berikut:

Ada Sebab Doktor Suruh Makan Telur, Bukan Saja-Saja

Pilihan Telefilem Istimewa Sempena Ramadan

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna