Bermanfaat! 21 Pesanan Ringkas Ebit Lew

Sejak minggu lepas, media sosial hangat membincangkan cara seorang pendakwah bebas, Ustaz Ebit Lew membantu meringankan beban pada golongan yang memerlukan.

Ada yang kata Ustaz Ebit menunjuk-nunjuk sehingga minta beliau berhenti melakukan kebaikan malah, lebih teruk lagi ada yang buat parodi cara Ustaz Ebit Lew bersedekah.

Lihatlah antara kesan nasihat pada anak muda ini…

Apa lah nak jadi dengan sesetengah rakyat Malaysia ni. Buat kebaikan kata menunjuk, kalau buat jahat lagilah kena kecam. Sememangnya kita tak akan mampu memenuhi kepuasan manusia.

Tak dapat dinafikan sepanjang Ustaz Ebit Lew berdakwah, sebenarnya kata-kata nasihat dan motivasi yang keluar dari mulutnya semuanya berguna dan mampu memberi kesan perubahan dalam hati seseorang.

Buktinya, lihatlah pengakuan dari seorang pemuda selepas dia mendengar nasihat ringkas dari Ustaz Ebit Lew.

Nasihat Ebit Lew…

 1. “Walaupun kita miskin, tapi bila kita ada agama, kita bahagia”
 2. “Kita solat bukan sebab kita baik, tapi sebab kita hamba Allah.”
 3. “Semua manusia ada hati dan keinginan untuk jadi baik.”
 4. “Siapa betulkan solat, Allah betulkan hidup dia.”
 5. “Biar apa orang nak kata, yang penting kita hidup untuk Allah sayang.”
 6. “Jangan risau kalau kita buat baik orang tak nampak, yang penting Allah nampak.”
 7. “Ketika kita ingat Allah, Allah ingat kita. Ketika kita lupa Allah, Allah tetap ingat kita.”
 8. “Bila kita bawa orang yang jauh dari Allah kembali kepada Allah,itulah cinta yang sebenar.”
 9. “Kita selalu ingat apa yang kita nak dari Allah, tapi kita selalu lupa apa yang Allah nak dari kita.”
 10. “Melihat bukan dengan mata tapi dengan hati. Hati yang kenal Allah SWT akan sentiasa belajar mencari kebaikan orang.”
 11. “Tak mengapa orang hina atau aibkan kita, kita bukan hidup untuk penghormatan manusia tapi hanya untuk Allah sayang.”
 12. “Bila kita dakwah orang tapi orang tak dengar, kita doa; Ya Allah, mereka tak tahu, tak faham, mereka lupa. Ya Allah, beri hidayah kepada dia.”
 13. “Segala benda tak ada yang kebetulan, tak sengaja dan sengaja, itu semua Allah dah aturkan. Allah dah pertemukan tujuannya untuk kebaikan.”
 14. “Kita cuba tutup kesedihan dengan hiburan. Tetapi, akhirnya tiada apa yang kita dapat. Kerana ubat kesedihan adalah sujud dan mengadu kepada Allah.”
 15. “Dalam hidup ini, kita kena ingat Allah sentiasa sayang kita. Bila Allah sayang dia beri kebaikan, dia beri kita hati yang tenang. Jadi kita kena banyak puji Tuhan.”
 16. “Bila cinta kerana Allah, untuk Allah sayang. Cinta itu akan kekal. Tapi jika cinta selain dari itu belum ada jaminan apa-apa. Berusaha mengasihi keluarga kita kerana Allah untuk redha Allah.”
 17. “Kemusnahan hidup seseorang bermula apabila dia mula bersangka buruk terhadap sekelilingnya. Dan kemuncak kemusnahannya adalah apabila dia mula bersangka buruk dengan Tuhan.”
 18. “Wanita ini amat lembut dan dijadikan untuk disayangi, dikasihi dan dibimbing untuk masuk syurga. Allah jadikan mereka untuk melengkapi kita. Pasti tidak ada silap. Silap hanya bagaimana diri kita menyingkapi dan melaluinya.”
 19. “Untuk Allah bantu kita, kita kena dapat doa orang yang makbul doanya. Pertama doa mak ayah kita. Kedua, doa isteri. Ketiga, doa orang baik-baik serta kawan-kawan kita walau melalui ucapan di Facebook. Doakanlah semula kebaikan buat mereka.”
 20. “Segemuk-gemuk ikan pasti ada tulangnya. Sekurus-kurus ikan pasti ada dagingnya. Sebaik-baik orang pasti ada buruknya. Seburuk-buruk orang pasti ada baiknya. Buang yang keruh ambil yang jernih, carilah baik dalam buruk orang, itulah akhlak. Carilah buruk dalam kebaikan diri sendiri, itulah ikhlas.”
 21. “Kita sentiasa mengharapkan kasih sayang daripada manusia. Namun para sahabat hanya mengharapkan kasih sayang daripada Allah. Anugerah yang sebenar-benarnya adalah daripada Allah. Orang yang paling disayangi oleh ramai orang boleh jadi akan dibenci sekelip mata tetapi itu tidak penting, yang penting apabila Allah sayang.”

Untuk bacaan lebih menarik, klik saja senarai artikel berikut:

“Menangis Dari Tadi” – Ustaz Ebit Lew Mahu Berehat

Apa Nak Buat Kalau Keluarga Mertua Tak Suka Kita?

 

 

 

 

 

 

 

 

Sumber: yttwitter

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna