Bayi Baru Berusia 40 Hari Sudah Dibekam? Kesiannya….

Berbekam memang banyak kebaikannya dan mengikut kaedah yang diamalkan oleh Nabi, namun anda dinasihatkan supaya lebih berhati-hati menggunakan kaedah ini lebih-lebih lagi untuk kanak-kanak.”

Seorang individu telah berkongsi sebuah video bayi berusia 40 hari dibekam dalam sebuah portal di laman sosial. Video berdurasi 36 saat itu telah menyebabkan ramai yang marah, simpati dan bersedih atas kejadian yang menimpa bayi malang tersebut. Video tersebut dipercayai dirakam oleh sebuah keluarga di Indonesia kononnya sebagai cara untuk membuang angin daripada bayi malang tersebut. Kalau ikutkan logik amalan bekam tersebut tidak patut dilakukan untuk bayi yang baru berusia beberapa hari kerana fizikal mereka yang masih kecil dan belum kuat.

NETIZEN BENGANG & MARAH

Sumber Foto: Tribunemalaya

 

Sumber Foto: Google Image

 

Berbekam memang banyak kebaikannya dan mengikut kaedah yang diamalkan oleh Nabi, namun anda dinasihatkan supaya lebih berhati-hati menggunakan kaedah ini lebih-lebih lagi untuk kanak-kanak. Ia bagi mengelak risiko penyakit berjangkit termasuk HIV dan AIDS. Selain itu peralatan seperti jarum yang digunakan dalam rawatan tersebut juga boleh mengundang jangkitan pelbagai penyakit berbahaya berikutan peralatan yang digunakan oleh pengamal bekam tidak diketahui tahap kebersihannya. Malah ada yang menggunakan jarum yang sama berulang kali.

 

 

Sumber: tribunemalaya

Sumber Featured Image: thejakartapost

Tags: , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna