Bagi Gajet Supaya Anak Leka? Ibu Bapa Dedah Risiko Rabun Kepada Anak-Anak

Nak makan di luar tapi risau anak pula tak duduk diam. Ha, apa susah bagi handphone supaya anak leka..settle!

Telefon pintar, tablet, komputer serta pelbagai lagi gajet yang wujud pada masa kini menjadi alat yang paling kerap digunakan oleh segenap lapisan masyarakat saban hari. Telefon pintar merupakan gajet wajib untuk ibu bapa yang mempunyai anak-anak kecil untuk mengelakkan mereka mengganggu ibu bapa yang sedang sibuk atau sebagai hiburan harian untuk si kecil sehinggakan kita merasakan ia adalah benda paling wajib untuk membantu mententeramkan anak-anak kecil.

Ini berdasarkan kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), mendapati satu bagi setiap 10 kanak-kanak di negara ini mengalami gangguan kesihatan mata yang gagal didiagnosis lebih awal. WHO melaporkan kira-kira 1.89 bilion atau 23 peratus penduduk dunia (4.95 bilion), menghidap rabun jauh (myopia) dan rabun jauh teruk (high myopia) menjelang 2050. Kesannya buruk menyebabkan pesakit terdedah kepada risiko hilang penglihatan jika tidak dirawat segera.

Apa Itu Computer Vision Syndrome?

‘Computer Vision Syndrome’ merupakan antara masalah kesihatan yang terjadi akibat terdedah kepada penggunaan telefon pintar untuk tempoh yang kerap dan berpanjangan. Kajian menunjukkan penggunaan alat teknologi ini melebih dua jam sehari akan membawa risiko 90% kepada sindrom tersebut. Malah, ia akan memberikan pelbagai kesan sampingan terhadap mata dan bukan sahaja bagi orang dewasa yang menggunakan komputer untuk tempoh masa yang lama malah pada anak-anak kecil kita.

Sebagai kesimpulan, adakah penggunaan telefon pintar dan gajet elektronik boleh dipersalahkan? Jawapan ringkasnya adalah “ya”. Berikut adalah penjelasan lanjut mengenai keburukan penggunaan gajet bersama Pakar Bedah Mata, Dr Tan Jin Poi dari Pantai Hospital Penang.

Adakah gajet membawa berbahaya kepada kanak-kanak? 

  • Gadget contohnya. : Telefon pintar, tablet, TV, komputer, komputer riba, projektor atau paparan lain
  • Kedua-dua ibu bapa dan kanak-kanak gemar dengan penggunaan gajet dalam rutin harian mereka disebabkan oleh kesan positifnya seperti hiburan/ menghiburkan anak-anak dan pendidikan untuk kanak-kanak, meningkatkan kemahiran, dan lain-lain.
  • Tetapi ia boleh memudaratkan jika penggunaan yang berlebihan. Kajian telah menunjukkan bahawa penggunaan gajet yant terlalu lama boleh menyebabkan kesan negatif fizikal dan mental contohnya seperti kelewatan pertuturan, aktiviti social semakin kurang dan tiada kemahiran untuk berkomunikasi, kurang interaksi antara ibu bapa dan kanak-kanak, kebimbangan, kemurungan, pendedahan awal kepada kandungan negatif, ketagihan dan lain-lain.
  • Ia benar-benar mengejutkan bahawa satu kajian yang dijalankan Amerika Syarikat mendedahkan 1 dalam 3 kanak-kanak di Amerika Syarikat boleh menggunakan tablet atau telefon sebelum mereka mula bercakap.
  • Biasanya kanak-kanak yang menggunakan gajet ini selalunya sangat fokus memberi tumpuan pada kandungan sehinggakan mereka tidak memberi perhatian kepada postur mereka, terutamanya jarak mata mereka dari skrin. Ia adalah perkara biasa untuk melihat gajet dengan postur membongkok, berbaring dan selalunya tidak berada dalam postur yang sihat. Dan ini akan memberi kesan kepada badan dan mata.

Bagaimana gajet boleh menjejaskan mata kita? Adakah tablet tidak baik  untuk mata kanak-kanak?

  • Merenung skrin elektronik secara berterusan untuk masa yang lama boleh menyebabkan ketegangan mata.
  • Sindrom penglihatan komputer juga dikenali sebagai ketegangan mata digital adalah suatu keadaan yang disebabkan oleh masa skrin lanjutan. Ia adalah gabungan mata dan bukan okular gejala
  • Ini termasuk: tahap penglihatan turun naik, penglihatan berganda, sukar memberi tumpuan, ketegangan mata dan keletihan, mata gatal-gatal, berair, mata merah, mata kering, sakit kepala dan keletihan, leher, belakang dan bahu sakit/lenguh.
  • Para penyelidik juga menyedari bahawa masa skrin meningkat di kalangan kanak-kanak adalah satu faktor risiko besar untuk pembangunan dan perkembangan sightedness pendek.
  • Adalah difahamkan bahawa kelaziman myopia telah meningkat dengan ketara dalam beberapa dekad yang lalu yang berlaku serentak dengan peningkatan penggunaan peranti digital.

Adakah gajet membawa berbahaya kepada kanak-kanak? 

Ya, ia boleh memudaratkan jika penggunaan yang berlebihan. Kajian telah menunjukkan bahawa penggunaan yang berlebihan alat boleh menyebabkan kesan negatif fizikal dan mental contohnya. kelewatan pertuturan, terjejas sosial dan komunikasi kemahiran, kurang interaksi antara ibu bapa dan kanak-kanak, kebimbangan, kemurungan, pendedahan awal kepada kandungan negatif, ketagihan dan lain-lain.

Kanak-kanak menggunakan alat biasanya memberi tumpuan sangat pada kandungan yang mereka biasanya tidak memberi perhatian kepada postur mereka, jarak mata mereka dari skrin. Ia adalah perkara biasa dengan sengetkan belakang kepala dengan dagu jutted ke hadapan. Tanpa disedari ini akan memberi kesan kepada badan dan mata.

Sebagai ibu bapa, kawal penggunaan gajet kepada anak anda sebaik boleh. Anda mungkin akan merasa senang pada waktu ini dengan membiarkan mereka leka, namun kesannya di kemudian hari akan menjejaskan kesihatan mereka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna