Adab Meja Makan Jadi Topik Di Twitter, Ini Benda Yang Perlu Diajar Anak-Anak

Bila nak dekat raya ini, bukan hanya lauk-pauk dan bilangan orang yang datang beraya dibincangkan di laman sosial. Antara topik yang menjadi perhatian ialah adab di meja makan. Walaupun tahun ini tak boleh beraya dan berkunjung ke rumah orang lain, Namun adab-adab makan tetap perlu ditekankan kepada anak-anak.

Mungkin hal ini nampak remeh, namun ia sebenarnya mencerminkan bagaimana ibu-bapa mencorakkan pemikiran dan perilaku anak-anak. Ini kerana benda-benda macam common sense ini tak semuanya dianggap perkara yang sama difikirkan oleh semua orang.

Jadi, melalui Twitter, ada beberapan perkara yang ditekankan netizen mengenai perkara-perkara yang anak anda kena tahu setiap kali berada di meja makan.

BACA: Bukan Datang Untuk Kutuk Pengantin, Anda Perlu Jaga Adab Sebagai Tetamu

Baiklah, ini ada beberapa point yang diperkatakan netizen. Ada beberapa adab yang biasa didengar seperti jangan keluarkan apa-apa bunyi sewaktu mengunyah. Namun, berikut adalah beberapa perkara rare dan jarang disentuh ketika di meja makan.

Bagi orang tua dulu ambil lauk

Jangan cicah ditempat  yang digigit

BACA: Raya Jangan Ziarah Kubur: Datuk Dr Noor Hisham

Ingat orang belakang

Dah makan, basuh!

Pakai sudu

Begitulah antara point penting yang ditekankan oleh netizen di laman sosial. Sesekali penting juga untuk kita ingatkan diri kita dan anak-anak tentang adab di meja makan ini. Kadangkala ada perbuatan yang tak selesa di mata orang lain terutama jika kita menerima undangan makan-makan di rumah orang.

Oh ya, kalau ada sesiapa malas nak masak dan nak terus makan secara berhidang. Superdeals ada buat promosi iftar. Bolehlah anda tempah makanan sambil ajar anak-anak adan di meja makan. Ok?

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna