5 Mitos Demam Campak Yang Anda Perlu Tahu!

Demam campak adalah sejenis jangkitan virus yang boleh merebak dengan cepat dan boleh membawa maut. Punca utamanya adalah disebabkan kanak-kanak tidak mendapatkan imunisasi. Cacar air pula terjadi disebabkan virus varicella yang sama dengan virus kayap dan  jangkitan ini biasa yang berlaku di kalangan kanak-kanak.

Kebanyakkan orang kita sering menganggap demam campak (measles) sama dengan cacar air (chicken pox). Sebenarnya, dua jenis penyakit ini berbeza kerana menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengklasifikasikan demam campak sangat berbahaya dan pembunuh utama kanak-kanak manakala cacar air bukan sebegitu.

Sumber: helloondoctor

Malah, kenyataan dari Pengarah Kesihatan Negeri, Datuk Indera Dr Sha’ari Ngadiman berkata, daerah Kuantan menyumbang jumlah kes tertinggi iaitu 19 kes (90.4 peratus). Sekaligus menyebabkan wabak demam campak di Kuantan menunjukkan peningkatan sehingga 200 peratus yang direkodkan sehingga Mac 2019.

Antara penyebab peratusan ini meningkat disebabkan tiada suntikan vaksin measles dan banyak penularan mitos yang masih lagi menghantui mentaliti masyarakat Malaysia. Oleh itu, seorang Penolong Pengarah Kanan Bahagian Kawalan Penyakit, Dr Khairul Hafidz berkongsi 5 mitos demam campak yang orang ramai masih salah faham.

Antaranya….

Setiap pihak harus memainkan peranan untuk sama-sama mengurangkan penularan virus measles dengan memberi si kecil suntikan vaksin pada usia 12 bulan dan kemudian ketika berumur 7 tahun. Sebaiknya, jangan menyalahkan takdir jika usaha dan ikhtiar kita tidak dijalankan secara optimum.

 

 

 

Sumber: maskulinmyhealth ,  twitter Kahirul Hafidz

Tags: , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna